 |
 | Sernik z jagodami i białą czekoladą |  |
gemini
Administrator
Dołączył: 09 Lut 2012 |
Posty: 1717 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Pomorze |
|
 |
Wysłany: Śro 13:08, 01 Sie 2012 |
|
 |
|
 |
 |
SPÓD: 20dag ciasteczek czekoladowych/ pełna łyżka kakao/ 7łyżek masła/5dag gorzkiej czekolady
MASA: 30dag jagód/ 1kg zmielonego twarogu/ 30dag białej czekolady/ 1/3 szkl. cukru/ 2duze białka/ czubata łyżka mąki ziemniaczanej
|
Post został pochwalony 0 razy
|
 |
|
 |
 | |  |
gemini
Administrator
Dołączył: 09 Lut 2012 |
Posty: 1717 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Pomorze |
|
 |
Wysłany: Śro 13:30, 01 Sie 2012 |
|
 |
|
 |
 |
spód tortownica 24 - ciasteczka dokładnie kruszymy dodajemy kakao rozpuszczone masło z gorzką czekoladą, masę wykładamy na dno i boli mocno dociskając, wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy, piekarnik nagrzewamy do temp180'
masa - jagody płuczemy osuszamy na kuchennym ręczniku, twaróg mieszamy łyżką z roztopioną białą czekoladą( ja rozpuszczam czekoladę na zagotowanej śmietanie nie wiem tak na oko na 40ml), cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na przygotowany spód, na wierzch posypujemy jagody, wstawiamy do pieca, zmniejszając temp do 120' pieczemy 70 min aż masa zastygnie, wyjmujemy i schładzamy bez obręczy,
ja zwiększyłam temp i piekłam ciut dłużej bo po 70 min nawet się nie przyrumienił
smaczności
najlepszy jest na drugi dzień posypany świeżymi jagodami z gałką lodów, i z odrobinką waniliowego sosu 
|
Post został pochwalony 0 razy
|
 |
 | |  |
marteczka4466
Dołączył: 25 Lut 2012 |
Posty: 164 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
 |
Wysłany: Śro 20:09, 01 Sie 2012 |
|
 |
|
 |
 |
Gemi jak zobaczyłam zdjęcie w galerii to prawie ugryzłam monitor od kompa. Ale pyszności
|
Post został pochwalony 0 razy
|
Kasia W.
Dołączył: 04 Paź 2009 |
Posty: 1964 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Kalisz |
|
 |
Wysłany: Czw 22:41, 02 Sie 2012 |
|
 |
|
 |
 |
Mnie opadła szczena jakie to musi być dobre mmmm
|
Post został pochwalony 0 razy
|
 |
 | |  |
 |
 | |  |
 |
 | |  |
Pestka
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2009 |
Posty: 1724 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Otwock |
|
 |
Wysłany: Nie 11:19, 05 Sie 2012 |
|
 |
|
 |
 |
1/2 kg mąki
5 dag drożdży świeżych
1 szkl. mleka
10 dag margaryny/masła
15 dag cukru
1 jajko i 1 żółtko
1 cukier waniliowy
rodzynki/ żurawina / skórka pomarańczowa
Roztopić masło, wlać do tego mleko i wsypać cukry - mieszać aż się cukry rozpuszczą, można trochę podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. Odlać 1/5 szklanki (mniej więcej) z tego i w tej szklance rozrobić drożdże. Do drożdży rozrobionych wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić aż urosną.
Do reszty mleka z cukrami i tłuszczem dodać mąkę, jajko i żółtko, przesianą mąkę i bakalie, a następnie wyrośnięte drożdże.
Wyrabiać można hakami miksera, ale ja raczej robię to rękę - ok 10 minut aż ciasto zacznie od ręki odchodzić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszek (ja używam 2 tych do keksów) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką (bułki tartej nie polecam). Znów odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.
Po tym czasie posypać kruszonką i wstawić na 40-45 minut na 180 stopni.
Kruszonka: łyżka tłuszczu (masło/margaryna/smalec), cukier waniliowy, 2 łyżeczki curku i mąki tyle, żeby po wyrobieniu zrobiły się takie niewielkie grudki.
Ja uwielbiam gorące, nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że od gorącego drożdżowego boli brzuch - mnie nigdy nie bolał. Najlepsze w dniu pieczenia, bo drożdżowe się szybko starzeje.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
 |
 | |  |
Kasia W.
Dołączył: 04 Paź 2009 |
Posty: 1964 |
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Kalisz |
|
 |
Wysłany: Nie 23:46, 05 Sie 2012 |
|
 |
|
 |
 |
Pestka niby nie podrodze ale jak czytam menu to przyjade specjalnie na te pyszności,bo ja ze mięs najbardzie lubie serniczek.
|
Post został pochwalony 0 razy
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
|
|
|
|  |